Březen plný gastronomických soutěží
Mladé CUKRÁŘE uvítala Střední škola hotelová a služeb Kroměříž 17. března 2017. Celkem 87 studentů s mezinárodní účastí Itálie, Portugalska, Polska a Slovenska se zúčastnilo 6. ročníku gastronomické soutěže Gastro Kroměříž.
Naši školu reprezentovala žákyně Kateřina Janotková ze třetího ročníku v kategorii Junior cukrář. Jejím úkolem bylo pódiové vystoupení, kde v limitu 50 minut musela připravit 6 kusů cupcakes s tématikou „Black & White“. Rozhodoval vzhled, chuť, pracnost a hygiena. Katka připravovala Pistáciové cupcake se sýrem Philadelphia a šlehačkou. Svou pečlivou prací dosáhla na bronzové umístění.
Za kategorii Senior cukrář soutěžila žákyně Ivana Nedělová taktéž ze třetího ročníku. Jejím úkolem bylo předvést již hotový dort na téma „Black & White“ o hmotnosti do 5kg a degustační vzorek. Dort se skládal z korpusu z těžké šlehané hmoty, plněn karamelovo-čokoládovou, jahodovou a tvarohovou pěnou dohotoven růžemi z Isomaltu. Také Ivana dosáhla na bronzové umístění.
Vedení a přípravu obou žákyň zajišťovala učitelka odborného výcviku paní Bc. Veronika Jelínková.
Žáci učebních E- oborů KUCHAŘSKÉ A CUKRÁŘSKÉ PRÁCE
reprezentovali 22.3.2017 naší školu v celorepublikové soutěži v Městci Králové na IV. ročníku gastronomické soutěže Srdce na talíři. Tématem letošního ročníku byla “Svatba”. Odborným garantem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Vzácným hostem a zároveň členkou hodnotící poroty byla herečka Markéta Hrubešová.
Za Cukrářské práce reprezentovalo SOŠ a SOU Třešť dvoučlenné družstvo složené z Anety Rellové z prvního ročníku a Andrey Pokorné ze třetího ročníku. Jejich úkolem bylo vyrobit svatební dort. Žákyně připravily dvoupatrový dort s názvem “Svatební romance”, který zobrazoval z jedné strany nevěstu a z druhé ženicha. I když děvčata v této kategorii nedosáhla žebříčku třech nejlepších, i tak se můžou radovat z dobře odvedené práce a pěkného čtvrtého místa.
Za Kuchařské práce soutěžila dvě dvoučlenná družstva. Z druhého ročníku Aneta Kožichová a Lenka Dvořáková, z prvního ročníku Kamila Přibylová a ze třetího ročníku Lenka Haasová. Děvčata měla za dovednost připravit svatební tabuli a vyrobit svačinovou bagetu. Svůj úkol stejně jako žákyně cukrářského oboru zvládly na jedničku.
Za Cukrářské práce připravovala žákyně na soutěž učitelka OV Bc. Marcela Žáková a za Kuchařské práce Bc. Andrea Podhorská a Monika Římalová.
Jednu zlatou a tři stříbrné medaile získaly CUKRÁŘKY naší školy.
Další cukrářské soutěže, která vyžadovala náročnou přípravu na obhájení první příčky z loňského roku, která se již po šesté konala v Nové Pace pod názvem Kouzlení z perníku se zúčastnily tři budoucí cukrářky. Aneta Šteflová žákyně druhého ročníku získala zlatou medaili za zdobení perníkového vajíčka v kategorii pokročilých a stříbrnou medaili za perníkovou kazetu.
Anna Čaloudová, také žákyně druhého ročníku získala stříbrnou medaili za zdobení slzy na volné téma v kategorii nováček. Třetí, opět stříbrnou medaili získala Anna Vilímová žákyně prvního ročníku za zdobení oválu na volné téma taktéž v kategorii nováček. Žákyním gratulujeme k jejich výhře. Obzvláště pak Anetě Šteflové za obhájení zlaté medaile z minulého ročníku. Žákyně na soutěže připravovala učitelka OV Jana Javůrková.
Za mnohahodinové náročné přípravy, odborné vedení a vzornou reprezentaci školy patří velké poděkování všem žákyním i jejich učitelkám odborného výcviku.
Mgr. Ivana Švehlíková
Vedoucí učitelka OV