Cukráři a kuchaři se prezentovali na soutěžích
O Priesnitzův dortík
Na Střední škole gastronomie a služeb v Jeseníku se konal 25. ledna již 18. ročník cukrářské soutěže juniorů O Priessnitzův dortík, které se každoročně účastní i SOŠ, SOU a ZŠ Třešť. Letos byla soutěž na téma „Dívkám, slečnám a ženám k narozeninám“. Žáci se prezentovali v kategoriích: slavnostní dort, zdobení perníku glazurou a modelování zvířátek.
Třešťskou školu reprezentovala „Anička“ Zmeraha (třída H3A) pod vedením učitelky odborného výcviku Marcely Žákové. Přestože nestála na stupních vítězů, zhostila se svého úkolu za účasti velké konkurence velmi dobře. Zaslouží si spolu se svou mistrovou poděkování za dlouhé hodiny příprav a reprezentaci školy a cukrářského oboru.
Bernard Chef
V polovině února proběhla v Brně kuchařská soutěž Bernard Chef 2023.Semifinále se zúčastnila i žákyně 3. ročníku oboru kuchař/číšník Romana Roubíčková, pod vedením učitelky odborného výcviku Moniky Římalové.
Žákyně měla uvařit čtyřchodové menu s použitím piva z humpoleckého rodinného pivovaru Bernard. Přestože už Romana nepostoupila do finále, měla možnost si alespoň poměřit síly se stejně starými (již plnoletými) semifinalisty. Odměnou jí mimo jiné bylo pozvání do pivovaru Bernard se spolužáky a učiteli zdarma.
Jak paní mistrové, tak Romaně děkujeme za reprezentaci školy a oboru kuchař/číšník.
Karmelské slavnosti
Dne 16. března se v Mladé Boleslavi konaly Karmelské slavnosti. Zde se ve velkém počtu utkaly v různých oborech žáci odborných škol a učilišť.
Za SOŠ, SOU a ZŠ jsme vyslali žákyně Anishoru Zmerahu z CU3/H3A a Kristýnu Hochmuthovou z CP3/E3A.
Umístění obou studentek oboru cukrář/ cukrářské práce: dva dorty na téma Hudba – 2x stříbrné pásmo. Anishora Zmeraha navíc získala 2. místo v „dinosauřích“ muffinech.
Poděkování za výbornou reprezentaci školy a oboru patří nejenom oběma studentkám, ale také učitelkám odborného výcviku Marcele Žákové a Kristýně Mičkové, které žákyně na soutěž připravovaly.
Gastro Kroměříž
Dne 8. března se konal 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. SOŠ, SOU a ZŠ reprezentovala žákyně prvního ročníku Lucie Havlíčková v kategorii Cukrář junior. Jejím úkolem bylo vyrobit šest kusů cupcakes s tematikou „karneval“.
Jednalo se o pódiové vystoupení v časovém limitu 45 minut. Vše, co porotě předkládala k hodnocení, musela vyrobit před zraky porotců i návštěvníků soutěže. Hodnoticí kritéria byla velmi přísná. Porota hodnotila vzhled, pracnost a nápaditost ozdoby, organizaci práce, čistotu a chuť. Lucka si přivezla diplom za umístění ve zlatém pásmu.
Poděkování patří nejen Lucii Havlíčkové, ale také její učitelce Veronice Jelínkové, která žákyni na soutěž velmi pečlivě a intenzivně připravovala.
Srdce na talíři
Dne 22. března se uskutečnil již VII. ročník gastronomické soutěže Srdce na talíři pro učební obory s označením E, kterou pořádala SOŠ a SOU Městec Králové. Letošního ročníku se v prostorách Kulturního domu v Městci Králové zúčastnila dvoučlenná družstva z celkem 13 škol z celé republiky. Rozděleni byli na kategorie cukráři a kuchaři. Letošní ročník absolvovalo šest cukrářských týmů.
Této významné akce se zúčastnili i žáci SOŠ, SOU a ZŠ Třešť Barbora Rytychová za první ročník oboru cukrář / cukrářské práce a za třetí ročník stejného oboru Adam Rytych, bratr Barbory.
Soutěžní družstvo před hodnoticí odbornou komisí dokončovalo slavnostní dort, včetně 3 kusů mini dezertů, na téma karneval. V čase 150 minut museli stihnout i prezentaci výrobků. Oba žáci důstojně reprezentovali svoji školu i obor a umístili se na krásném 2. místě. Poděkování patří také učitelce odborného výcviku, která oba žáky na soutěž připravovala.
Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka odborného výcviku
SOŠ, SOU a ZŠ Třešť