Cukrářská soutěž „O Priessnitzův dortík“
Dne 20. 1. 2016 se naše škola zúčastnila cukrářské soutěže „O Priessnitzův dortík“. Soutěž pořádala Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník ve spolupráci s Priessnitzovými lázněmi, firmou IREKS ENZYMA a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů. Jednalo se o 12. ročník přehlídky odborných dovedností žáků oboru cukrář junior s mezinárodní účastí. Soutěž proběhla v krásných prostorách lázní Priessnitz.
Soutěžící prokazovali odborné dovednosti ve třech soutěžních kategoriích, které byly náročné na přípravu, dokonalé zvládnutí potřebných dovedností, čas a zručnost. Prvním úkolem bylo vyrobit dort na téma „SVATBA“. Hodnotila se chuť, vůně, vzhled a pracnost zhotovených výrobků.
Druhou kategorií – pódiovým vystoupením, bylo zdobení 2 ks perníčků o velikosti 15–20 cm. Tvar perníků byl pro soutěžící až do vystoupení tajný. Tvary určila předsedkyně poroty a byly rozdány těsně před zahájením daného úkolu. Zdobilo se cukrovou polevou tzv. glazurou. Zdobení muselo být jemné, stejnoměrné a především originální.
Poslední, třetí kategorií byla letošní novinka, a to potahování velkého dezertu s pišingrovou náplní. Dezert doplňoval dort. Naše soutěžící Kateřina Havlová, žákyně druhého ročníku oboru cukrář připravovala „mini dortík“ v časovém limitu 60 minut.
Žákyně, která jela na svou první soutěž sbírat zkušenosti se připravovala pod zkušeným vedením Bc. Veroniky Jelínkové. V náročném mezinárodním klání a při své první soutěži se Kateřina umístila na pěkném 9. místě z 15 soutěžících.
Poděkování za náročnou přípravu na soutěž, za úspěšné splnění všech úkolů a reprezentaci školy patří žákyni i paní učitelce odborného výcviku.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV