Gastro Mánes 2018
V Kroměříži se 4. dubna 2018 konal již dvanáctý ročník gastronomické soutěže dvoučlenných družstev žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Žáci soutěžili v přípravě pokrmů studené kuchyně. Pořádající školou byla jako už každoročně Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, která pro letošní ročník vyhlásila soutěžní úkoly, které se skládaly ze dvou samostatných částí.
- a) Soutěžní výrobek: hlavní surovina křen
- b) Komentované pódiové vystoupení: salát z tropického ovoce
Za našu školu soutěžili Anita Štanglová, žákyně druhého ročníku třídy KP 2, která v březnu zvítězila v Lomnici nad Popelkou v podobné soutěži, a Jan Musílek ze stejné třídy. Žáci připravovali plněné flambované hrušky, chuťovky s křenem wasabi a „Honzíkův salát“, jehož autorem byl Honza sám.
V pódiovém vystoupení oba mladí kuchaři bravurně představili a odprezentovali v čase 15 minut přípravu salátu z manga, ořechů, cibule, mrkve, limety, kiwi a krevet. Zálivka byla složena z rybí omáčky, šťávy z citronů, cukru a bylinek na ozdobu.
Soutěžící hodnotila tříčlenná komise, která se zaměřila na chuť a vůni výrobků, pracnost, originalitu a vzhled, dodržení časového limitu a hygieny a v neposlední řadě na zručnost žáků.
Oba naši žáci za splněné úkoly získali s přehledem 1. místo a pohár. Za mnohahodinovou přípravu na soutěž a dokonalou reprezentaci školy patří poděkování nejen oběma žákům, ale také jejich učitelce odborného výcviku Bc. Andree Podhorské.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV