
Nezapomenutelný zážitek pro budoucí profesionály
Dne 19. února 2025 měli žáci 2. a 3. ročníku oboru kuchař/číšník jedinečnou příležitost zúčastnit se odborného kuchařského workshopu v moderním školicím kuchařském středisku AGR Gastro ve Žďáru nad Sázavou.
Bylo nám velkou ctí být první školou, která mohla odstartovat sérii kurzů určených studentům gastronomických oborů.

Workshop na téma „Minutková úprava jídel“ vedli zkušení kuchařští matadoři Miroslav Duška a Jakub Jasenovský za účasti projektového manažera studia Luboše Prügera. Program byl pečlivě sestaven tak, aby studentům poskytl nejen nové praktické dovednosti, ale také vhled do moderních gastronomických trendů.
Od celého kuřete po lahodný dezert
Celý den se nesl v duchu precizní práce a objevování kulinářských možností. Studenti se naučili (tak jak je jim vštěpováno i ve výuce), že každá část kuřete má své využití. Sami si následně vyzkoušeli jeho správné vykostění, naplnění stehen masovou fáší či přípravu kuřecího prsa Supreme. Zároveň se setkali s pojmem „balotina“, což je způsob přípravy masa ve formě rolády plněné fáší či nádivkou (případně různě zabalená masa např. ve formě měšce aj.)
Pod odborným dohledem nechyběla ani příprava vývaru, omáček k minutkovým pokrmům, grilovaná zelenina s pečivem. Velkým přínosem byla také praktická práce s moderní metodou sous-vide.






Studenti viděli práci s vakuovačkou pro sous-vide – kachního prsa, flank steaku a vepřové panenky. Všechny tyto lahůdky samozřejmě studenti také ochutnali.
Během workshopu účastníci pracovali s nejmodernějšími gastronomickými HD přístroji, postupně se při práci seznamovali také s jejich funkcemi, učili se dobře vypočítat výtěžnost, kterou potřebují pro vytvoření správné kalkulace pokrmů.
Závěr kurzu patřil sladké tečce v podobě „Jablka v županu s domácí ovocnou zmrzlinou a žahourem“, které si připravil každý žák.
Tato sladká odměna skvěle zakončila celý den plný nových poznatků a chutí.
Profesionální vedení a skvělá atmosféra
Celý workshop probíhal ve vynikající atmosféře, kterou podtrhovala nejen profesionalita oboru lektorů, ale i výborná organizace.

Obrovské poděkování patří také dámám v zázemí, které se pečlivě staraly o to, aby nám nic nechybělo, ať už v podobě kávy, čaje, moučníku nebo vody s citronem a mátou.
Co bylo skvělé, všechno si mohli vyzkoušet i učitelé, kteří žáky na workshop doprovázeli. Tím nejen rozšířili své odborné znalosti, ale zároveň mohli své studenty podpořit při získávání nových dovedností.
Závěrem obdrželi účastníci certifikáty a všichni společně pořídili památeční fotografii, která nám bude připomínat tento skvělý den plný inspirace a nových chutí.
Děkujeme AGR Gastro, jmenovitě Mirku Duškovi, Kubovi Jasenovskému, Luboši Prügerovi a všem za příjemně prožitý den a za možnost zúčastnit se této skvělé akce, která studentům i pedagogům rozšířila nejen obzory, ale také posílila jejich vášeň pro gastronomii. Určitě jsme zde se studenty nebyli naposledy.
Rádi se sem vracíme také coby pedagogové na skvěle vedené odborné nejen kurzy pro veřejnost.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka pro gastronomické obory