Odborná exkurze – výroba vína
V polovině října se uskutečnila odborná exkurze s tématem VÝROBA VÍNA. Žáci 2. a 3. ročníku oboru kuchař-číšník navštívili obec Němčičky, která leží v okrese Břeclav na pomezí mezi Hanou a Slováckem. Němčičky jsou členem mikroregionu Modré Hory. Místní vinaři se zabývají vinařstvím a vinohradnictvím již mnoho let, nejčastěji tradičně, z generaci na generaci. Většina z nich zpracovává zásadně hrozny ze svých vinohradů.
Navštívili jsme nejprve vinohrad a získali informace o historii a tradičním pěstování vína, o regionu i zajímavostech spojených s vinařstvím.
Nejzajímavější byla prohlídka rodinného vinařství, kde jsme mohli sledovat lisování právě dovezených hroznů z vinic a prošli jsme provoz. Zde nám pan Stávek popsal celý proces výroby vína a to velice jasně, srozumitelně a odborně. Proběhla i diskuze o vhodnosti vín k pokrmům a senzorické vlastnosti vína. Vinařství Jan Stávek se specializuje na vína fortifikovaná, růžová a cuvée. Jednou ze zajímavostí byla příprava hroznů na slámové víno.
Získané informace, postřehy i zajímavosti jistě přispějí k prohloubení odborných znalostí v našem oboru.
Mgr. Dagmar Nechvátalová
učitelka odborných předmětů