Soutěž O Priessnitzův dortík
Dne 25. 1. 2017 se naše škola zúčastnila cukrářské soutěže „O Priessnitzův dortík“. Soutěž pořádala Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník pod odbornou záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s Priessnitzovými lázněmi, firmou IREKS ENZYMA a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů. Jednalo se o XIII. ročník soutěže odborných dovedností s mezinárodní účastí cukrář – junior. Soutěž proběhla v krásných prostorách lázní Priessnitz.
Soutěžící prokazovali odborné dovednosti ve třech soutěžních kategoriích, které byly náročné na přípravu, dokonalé zvládnutí potřebných dovedností, čas a zručnost. Prvním úkolem bylo vyrobit dort na téma „SVATÝ VALENTÝN“. Hodnotila se chuť, vůně, vzhled a pracnost zhotovených výrobků.
Druhou kategorií – pódiovým vystoupením, bylo zdobení 1ks perníku technikou 2D ART o velikosti 20 cm. Tvar perníků byl pro soutěžící až do vystoupení tajný. Perník byl opatřen zaschlou základní vrstvou Královské glazury. Tvar určila předsedkyně poroty a byly rozdány těsně před zahájením daného úkolu. Na zdobení se používala glazura, jedlé barvy a štětce.
Poslední, třetí kategorií bylo potahování velkého dezertu s pišingrovou náplní. Dezert doplňoval dort. Naše soutěžící Kateřina Havlová, žákyně třetího ročníku oboru cukrář připravovala „4 ks dezertu ve stylu Sv. Valentýn“ v časovém limitu 60 minut.
Žákyně se umístila v bronzovém pásmu na soutěž se připravovala pod zkušeným vedením Bc. Veroniky Jelínkové.
Poděkování za náročnou přípravu na soutěž, za úspěšné splnění všech úkolů a reprezentaci školy patří žákyni i paní učitelce odborného výcviku.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV