Soutěžili jsme v Havlíčkově Brodě
Juniorští kuchaři si 2. dubna 2019 poměřili síly na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě, kde se konal již IV. ročník Kuchaře Vysočiny. Mezinárodní soutěž, které se zúčastnilo 11 družstev, se každý rok koná pod záštitou Ing. Jany Fialové, MBA, radní Kraje Vysočina, a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích. První soutěžící připravoval čtyři porce hlavního chodu s přílohou, kdy povinnou surovinou byla kachní prsa. Druhý soutěžící pak připravoval také čtyři porce moučníku, jehož hlavní surovinou byla hladká mouka.
Tomáš Ficek, žák prvního ročníku oboru kuchař-číšník, komisi prezentoval „Pečená kachní prsa na lanýžové omáčce s cuketovými nočky a konfitovanými bramborami“. S tímto menu se dělil o 6. až 7. místo se soutěžícím z Nitry.
Žákyně Barbora Šiplová z téže třídy se komisi prezentovala taktéž se čtyřmi porcemi „Čokoládového fondantu s banánovým pyré a limetkovým mascarpone“. Bára se umístila na 9. místě. Oba naši žáci byli jedinými studenty prvního ročníku. Zatímco ostatní soutěžící měli již zkušenosti ze dvouletého a tříletého studia, Bára a Tomáš z pouhých sedmi měsíců. I přesto dokázali starším kolegům být rovnocennými soupeři.
Oběma soutěžícím i jejich učitelkám Bc. Petře Pátkové a Zdence Podhorské blahopřejeme k dosaženým výsledkům a děkujeme za reprezentaci školy.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV