Vzdělávání pedagogických pracovníků oboru gastro
V listopadu se učitelky odborného výcviku oboru kuchařské práce a cukrářských oborů zúčastnily hned několika odborných workshopů a kurzů. Prvním byl 7. listopadu kurz „Italská kuchyně s Emanuelem Ridi“ v kuchařském studiu RM Gastro ve Žďáru nad Sázavou.
Učitelky OV Monika Římalová, Alena Bočková, Marie Kadlecová a učitelka OP Petra Pátková si s tímto světoznámým kuchařem uvařily a ochutnaly hned několik italských specialit.
- Minestrone (pravá italská zeleninová polévka)
- Pasta e Fagioli (těstoviny s fazolemi, neapolská specialita)
- Risotto ai Porcini (rizoto s hříbky)
- Saltimbocca alla romana (telecí plátky s parmskou šunkou, šalvěj)
Hned 20. listopadu měly v tomto studiu podobnou možnost kurzu i učitelky OV cukrářských oborů Veronika Jelínková, Kristýna Mičková, Jana Javůrková a Marcela Žáková. Upekly si „Dort jak víno“ s finalistkou soutěže Peče celá země Lucií Dvořákovou.
Samostatnou kapitolou byl další listopadový kurz „Modelování z fondánu“ s „ošlehanou“ lektorkou ze „Světa pečení“ Eliškou Hebkou, která je mimo jiné i soutěžní cukrářkou.
Všechny tři aktivity měly velký úspěch a učitelky si z nich odnesly mnoho zajímavých poznatků a dovedností, které mohou následně předávat žákům. Je nutno podotknou, že první dva kurzy byly financovány z projektu Vzdělávání pedagogických pracovníků – Šablony III.
Mgr. Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV gastro