Březen odstartoval odborné soutěže
V Lomnici nad Popelkou proběhla 13. března každoroční zajímavá soutěž pro žáky „éčkových“ oborů s názvem „Barvy jara a Velikonoc“. Tuto celorepublikovou soutěž již po sedmé uspořádala Střední škola Antala Staška v Lomnici nad Popelkou. Celostátní soutěže se účastnilo ce lkem 15 družstev žáků gastronomických oborů kategorie E, zaměřených na kuchařské a cukrářské práce. Tato soutěž umožňuje žákům ukázat znalosti i zručnost a zároveň přispívá k lepší prestiži oborů, které se věnují znevýhodněným žákům. Její hlavní myšlenkou je setkat se, vyměnit si zkušenosti, cítit se dobře, strávit v příjemném prostředí aktivně den a samozřejmě porovnat své dovednosti. Práce učitelů je tu nesmírně náročná, musí žáky nejen naučit vše potřebné pro výkon povolání, ale také utvářet vztah k profesi, pracovní návyky a leckdy řešit i jejich osobní a rodinné záležitosti.
Za cukrářské práce naši školu reprezentoval žák druhého ročníku David Hunka. Měl za úkol zhotovit slavnostní dort do hmotnosti 4 kg na téma „Jaro a Velikonoce“. Dort byl ve tvaru košíku a ozdobou byl velikonoční zajíček s květy. Pro účely hodnocení bylo nutné dodat degustační vzorek o váze 250 gramů a dohotovit dort v limitu 180 minut.
David pod vedením učitelky odborného výcviku Marcely Žákové za svůj úkol obdržel krásné 4. místo.
Za kuchařskou kategorii soutěžila a krásné třetí místo obdržela žákyně třetího ročníku učebního oboru kuchařské práce Anna Procházková. Povinnou ingrediencí bylo použít jarní byliny a dvě jarní barvy za použití přírodních (ne chemických) barviv. Anička pod vedením učitelky odborného výcviku Andrey Podhorské připravovala slepičky plněné avokádovou pomazánkou, bylinkové vafle plněné čočkovo-mrkvovým pyré a salát skládající se ze směsi salátů, jako jsou polníček, rukola a mangold, s avokádem, pomerančem a směsí semínek.
V Kroměříži se 15. března konala cukrářská soutěž na téma „Svět kolem nás“ s mezinárodní účastí soutěžících z Polska a Slovenska. Úkolem soutěžícího bylo vyrobit šest kusů cupcake na dané téma v limitu 45 minut. Naše žákyně 2. ročníku „háčkového“ oboru cukrář Kamila Necidová se umístila v bronzovém pásmu, celkově na 11. místě ze 17 soutěžících. I když umístění nebylo podle představ naší žákyně i učitelky odborného výcviku Veroniky Jelínkové, rozhodně svému oboru i škole ostudu neudělaly. Příprava na takovou soutěž vyžaduje slevit ze svého volna a po vyučování zkoušet recepty, nové postupy, hledat inspiraci, cvičit výrobu v daném čase. Ne každý žák je ochoten tohle všechno podstoupit.
Všem soutěžícím i jejich odbornému pedagogickému doprovodu děkujeme za přípravu žáků na soutěže a vzornou reprezentaci školy.
Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka odborného výcviku