Odborná exkurze za výrobou vína
V úterý 2. října navštívili žáci oboru kuchař-číšník a oboru cukrář rodinné vinařství J. Stávek v malebné vesničce Němčičky. Němčičky leží v mikroregionu pěti obcí Modré Hory. Zmíněné vinařství bylo oceněno titulem Vinařství roku 2017.
Po ranním příjezdu jsme byli panem Stávkem seznámeni s historií vinařství v Němčičkách, zajímavé bylo také autentické vyprávění p. Stávka st., pamětníka, který zavzpomínal, jak to bylo právě ve vinařství Stávek v minulém století až po současnost, jeho vyprávění dokumentovaly i všudypřítomné historické fotografie.
Prošli jsme vinicemi, které patří mezi nejvýznamnější ve velkopavlovické vinařské podoblasti, ze kterých bylo vidět krásné okolí, získali jsme informace, kterak to je s vinnou révou, jejím pěstováním a také, že nejtypičtější odrůdou pro tuto oblast je Frankovka. Prošli jsme lisovnu, kde jsme si vyzkoušeli měření cukernatosti vylisovaných hroznů zmíněné odrůdy a dále prošli prostory, kde se víno vyrábí. Výroba nám byla jasně a srozumitelně popsána. Velmi zajímavé bylo také sledovat lahvování vína a následně seznámení s tím, jak se víno dále etiketuje a skladuje. Vinařství J. Stávek se specializuje na vína fortifikovaná, rosé a cuvée. Vyprávění o vhodnosti vína k vybraným pokrmům bylo velmi příjemně a odborně podané. Zajímavostí byla i několikametrová pletená žila (pomlázka), upevněná na stropě venkovní pergoly, která se tradičně používá při velikonočních svátcích.Věřím, že tato exkurze obohatila všechny zúčastněné nejen poznáním příjemného prostředí, zajímavými informacemi a u žáků pak prohloubila i zájem o obor.
Mgr. Dagmar Nechvátalová
učitelka odborných předmětů