
Nepřišli jsme vyhrát, přišli jsme si to užít
V jihlavském City Parku se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž Trophée Mille, pod patronací držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philipa Mille.
Na Vysočině, která byla nejpočetněji zastoupena středními gastronomickými školami, se utkalo osm dvoučlenných týmů. Mladí junioři ovládli plnohodnotně vybavená studia, kde předvedli své kuchařské umění. Připravovali šest porcí slaného a sladkého pokrmu s použitím předem stanovených surovin, kterými byly králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny.
O vítězi i jednotlivých speciálních cenách rozhodla odborná porota složená z předních českých kuchařů a cukrářů. Hodnotila nejen výslednou chuť pokrmu, harmonii, vzhled a prezentaci jídla na talíři, ale také týmovou spolupráci.
Za Vysočinu a naši školu si skvěle vedli žáci druhého ročníku učebního oboru kuchař-číšník Barbora Šiplová a Ondřej Brtník, kteří získali „Zvláštní cenu za týmovou spolupráci“. Oba žáci pracovali s přehledem, vzájemně si pomáhali, doplňovali se při jednotlivých úkonech. Bylo radost se na ně dívat. Do „kuchařského ringu“ nastupovali s heslem: „Nepřijeli jsme vyhrát, ale užít si to“, což se jim podařilo na plné čáře a jejich radost právě z tohoto ocenění byla veliká. Byla to pomyslná třešinka na dortu po dlouhých dnech příprav a nácviků za podpory učitelek odborných předmětů Dáši Nechvátalové, Petry Pátkové a učitelky odborného výcviku Zdenky Podhorské. Můžeme být na všechny právem pyšní, že dokázali tak skvěle reprezentovat naši školu a Kraj Vysočina.
Trofeje z přibyslavské sklárny „Varner Glas“ žákům předávali hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek spolu s krajskou radní pro oblast školství Janou Fialovou. Ke gratulantům se přidal sám šéfkuchař a zároveň prezident soutěže Philippe Mille, který po celou dobu bedlivě sledoval práci studentů.
Vzhledem k tomu, že se představitelé Kraje Vysočina dohodli s prezidentem Trophée Mille na tříleté spolupráci, může se Vysočina těšit na další dva ročníky této nové gastronomické soutěže.
Ocenění národního kola soutěže Trophée Mille
Hlavní cena pro postupujícího vítěze
Zvláštní cena za nejlepší slaný pokrm
Zvláštní cena za nejlepší sladký pokrm
Zvláštní cena za nejlepší týmovou spolupráci
Ivana Švehlíková
vedoucí učitelka OV